BREXIT. COM PREPARAR-SE PER A LA SORTIDA DEL REGNE UNIT

Està previst que el 29 de març de 2019, a mitja nit, el Regne Unit deixarà de ser membre de la Unió Europea. Això convertirà al Regne Unió en un tercer país. Per tant, és convenient que les empreses i operadors econòmics comencin a preparar-se per a aquest escenari si encara no ho han fet.

La UE recomana centrar-se en els següents punts:

Cal estar preparat per al 30 de març de 2019.

Les negociacions per arribar a un acord sobre les relacions futures només es pot iniciar una vegada que el Regne Unit hagi sortit.

L’objectiu de la Comissió de la UE és que la sortida es faci de forma ordenada i, per tant, s’està negociant un acord de sortida de forma que hi hagi un període transitori durant el qual les parts puguin negociar el futur de les relacions entre la UE i  UK.

La Comissió de la UE, però,  ha advertit a tots els operadors (estats membres, empreses etc..) que tot i que estan treballant per a aconseguir disposar d’aquest període transitori, no hi ha  certesa sobre si s’aconseguirà ratificar, abans del 30 de març de 2019, l’acord de sortida que s’està negociant

En el cas que es pugui ratificar l’acord abans d’aquesta data, els efectes legals del Brexit seran efectius després del període transitori, és a dir, el dia 1 de gener de 2021, i durant aqust període es negociarà les condicions de les relacions futures.

Si pel contrari, no es ratifica l’acord, els efectes legals seran immediats a partir del 30 de març de 2019.

Per això cal que les  empreses es preparin pel Brexit tenint en compte a questa circumstància, és a dir, la possibilitat de no disposar del període transitori. En aquest cas s’haurien d’adoptar mesures de contingència mentre no es firma l’acord definitiu amb el Regne Unit després del Brexit. Alguns dels aspectes a considerar serien els següents:

  •  Responsabilitats en la cadena de subministrament
  • Certificats, llicències i autoritzacions
  • Duanes. IVA. Impostos
  • Regles origen
  • Prohibicions i restriccions per a importadors i exportadors.
  • Protecció de dades

A banda d’aquestes consideracions hi ha altres aspectes a considerar segons el tipus d’empresa i sector.

Si la vostra empresa compra o ven al Regne Unit cal que a partir d’ ara es faci un seguiment i s’elaborin plans de contingència per si finalment no s’aconsegueix l’acord desitjat.

 

Deja un comentario